• Kaczka na 3 sposoby

    Kaczka po poznańsku

    Kaczka po poznańsku

    Kaczka w winie

    Kaczka w winie

    Kaczka z jabłkami

    Kaczka z jabłkami

    Zobacz
    przepis
    Schowaj
    przepis

    Kaczka po poznańsku

    Kaczka w winie

    Kaczka z jabłkami

    Robert Makłowicz
    ------------------------ czas:45 minut
    porcja dla: 4 osób
    -------------------------------------------------------------- Składniki:
    • świeża kaczka
    • 4 winne jabłka (szara reneta, ligol)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • sól
    -------------------------------------------------------------- Sposób przyrządzania:

    Czosnek rozcieramy z solą.

    Dokładnie nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku solą z czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

    Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki, nadziewamy nimi kaczkę. Spinamy tuszkę wykałaczkami.

    Wkładamy ptaka do brytfanki biustem do góry, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy do miękkości i zrumienienia, licząc po 20 min na każde 500 g kaczki.

    Podlewamy kilka razy powstałym w brytfance sosem. Podajemy z gotowanymi na parze drożdżowymi pyzami i duszoną modrą kapustą.
    Robert Makłowicz
    ------------------------ czas: 3 godziny i 10 minut
    porcja dla: 4 osób
    --------------------------------------------------------------

    Kaczka Barbarie Premium


    to wysokiej jakości białe mięso z kaczek piżmowych. Doskonałe mięso o niewielkiej zawartości tłuszczu i smaku przypominającym dziczyznę to idealny składnik wykwintnych dań na wyjątkowe okazje.
    Kaczka Barbarie
    -------------------------------------------------------------- Składniki:
    • 1 kaczka około 2,5 kg
    • 1 butelka (750 ml) czerwonego wytrawnego wina
    • 500 g jabłek do pieczenia
    • 50 ml brandy
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
    -------------------------------------------------------------- Sposób przyrządzania:

    Oczyszczoną kaczkę nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem.

    Przekładamy do brytfanki nasmarowanej oliwą, wlewamy wino, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

    Kaczkę wyjmujemy z brytfanki, odstawiamy w ciepłe miejsce, a sos spod pieczenia zlewamy i odtłuszczamy, jeśli jest go dużo, redukujemy go na patelni.

    Do brytfanki wkładamy pokrojone w ćwiartki jabłka, całość skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy wiórkami masła i podlewamy brandy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

    Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy bez przykrycia przez 10 minut.

    Kaczkę kroimy na porcje, układamy na pieczonych jabłkach i polewamy sosem (lub serwujemy go osobno w sosjerce), podajemy.
    ------------------------ czas: 3 godziny i 30 minut
    porcja dla: 8 osób
    --------------------------------------------------------------

    Kaczka Barbarie Premium


    to wysokiej jakości białe mięso z kaczek piżmowych. Doskonałe mięso o niewielkiej zawartości tłuszczu i smaku przypominającym dziczyznę to idealny składnik wykwintnych dań na wyjątkowe okazje.
    Kaczka Barbarie
    -------------------------------------------------------------- Składniki:
    • kaczka cała – ok. 2 kg
    • przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek
    Dekoracja:
    • 300 g jabłek
    • 100 g cebuli
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • majeranek
    Nadzienie:
    • 200 g podrobów drobiowych (wątróbka, serca, żołądki)
    • 200 g łopatki wieprzowej
    • 50 g boczku wędzonego
    • 1 cebula biała
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 g rodzynek
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 jajko
    • 20 g masła
    • skórka z 1/4 cytryny
    • 40 g bułki pszennej
    • 100 ml mleka 3,2%
    • 40 ml śmietanki 30%
    • przyprawy: sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
    -------------------------------------------------------------- Sposób przyrządzania:

    Kaczkę dokładnie oczyść. Odetnij skrzydełka na łączeniu V. Odetnij również zbędny tłuszcz przy rozcięciu kaczki przy podbrzuszu. Przełóż kaczkę do porcelanowej formy, w której będzie pieczona. Mięso dobrze natrzyj solą i świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Odstaw kaczkę do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

    Żołądki i łopatkę wieprzową drobno zmiel. Serca i wątróbkę dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj do mielonego mięsa. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój drobno i dodaj do masy. Bułkę pszenną pokrój na kromki i zalej mlekiem, aby namokła. Po paru minutach dokładnie ją odciśnij i dodaj do masy.

    Następnie wlej śmietankę. Natkę pietruszki posiekaj, a skórkę z cytryny zetnij cienko nożem i drobno pokrój. Dodaj razem do masy. Całość przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Teraz wbij całe jajko. Masę wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaj rodzynki.

    Przygotowane nadzienie włóż łyżką do kaczki – staraj się dopychać farsz, aby dobrze przylegał do wnętrza kaczki. Zepnij całość, wbijając bambusowe patyczki przez skórę od góry aż do kupra, a także jedną wykałaczkę przy otworze przy nodze. Przygotuj bawełnianą nić kuchenną, złóż ją na dwie części. Załóż nić na górny patyczek i skrzyżuj końce. Zawijaj o kolejne wykałaczki, sznurując do końca. Wstaw kaczkę do piekarnika i piecz w temperaturze 170° C przez 2,5–3 godziny.

    Jabłka umyj i przekrój w ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne. Przełóż do miski lub formy porcelanowej. Cebulę obierz i pokrój w paski, następnie dodaj do jabłek. Przypraw całość majerankiem. Na 15 minut przed końcem pieczenia obłóż kaczkę jabłkami i cebulą, dodaj masło i piecz jeszcze do zrumienienia się owoców i cebuli.

    Wyjmij kaczkę z piekarnika. Przełóż ją na deskę. Każdy patyczek bambusowy okręć, a następnie wyjmij. Widelcem pociągnij za nić kuchenną od góry i delikatnie odrywaj od skóry. Odetnij koniec nici wraz z kuprem. Przekrój kaczkę na pół, wzdłuż, rozpoczynając od szyi. Mocno naciskaj nożem, aby przekroić kręgosłup. Połóż połówki farszem do deski. Z połówek wytnij udka wraz z farszem, a następnie pod kątem przetnij filet na dwie części. Wyjmij farsz na brzeg deski i pokrój na porcje. Farsz połóż na środku talerza. Elementy kaczki ułóż w jednej linii obok farszu. Poukładaj dekoracyjnie jabłka, a pomiędzy połóż rumianą cebulkę. Polej sosem z pieczenia kaczki. Do dekoracji najlepiej pasuje młoda natka pietruszki.
    -------------------------------------------------------------- Blog Krysia od kuchni przeczytaj Krysi rozprawę o kaczce
    Kaczka po poznańsku
  • Spis treści Smaki Wielkanocy Kaczka Mazurek Baranki Jajka Zajączki Potrawy wielkanocne