Awokado faszerowane tuńczykiem

Sposób przyrządzania:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ (skórki zachowaj) i włóż go do miseczki. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pokrój miąższ awokado. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulą, a po chwili awokado, czosnek, tuńczyka i ugotowany ryż. Całość podsmaż, mieszając, a pod koniec dopraw solą, pieprzem ziołowym i papryką chili.

Wydrążone owoce awokado napełnij farszem i włóż na ok. 5 minut do piekarnika. Podawaj przystrojone bazylią i pomidorkami.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na awokado

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:25
ilość porcji: 2
autor: Katarzyna


Składniki:
  • ​1 dojrzałe awokado
  • ryż Basmati
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • tuńczyk
  • pieprz ziołowy
  • papryka chilli
  • świeża bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól