Babka ziemniaczana

Sposób przyrządzania:

Obraną cebulę i boczek pokrój w kosteczkę. Najpierw podsmaż boczek aż się zarumieni, a pod koniec dodaj cebulę i zeszklij ją. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Odlej z nich nadmiar wody, nie wyciskając ich. Starte ziemniaki wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą. Następnie dodaj do nich mąkę, jaja, drobno posiekany czosnek, majeranek oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

Formę do pieczenia o wymiarach ok. 24x14 cm posmaruj tłuszczem i przełóż do niej gotową masę. Łyżką wygładź jej powierzchnię i piecz w piekarniku przez 1,5 godz. w temp. 180°. Podawaj ze śmietaną, udekorowaną listkami świeżego majeranku. Jeśli babka ostygnie, to przed podaniem możesz ją podsmażyć na chrupko na patelni.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na babkę ziemniaczaną

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:00
ilość porcji: 5
autor: Tesco


Składniki:
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżek masła lub oleju do wysmarowania formy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • listki świeżego majeranku do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz

Oferta promocyjna