Banany w karmelu

Sposób przyrządzania:

Banany obierz i odetnij po 1 cm miąższu z obu końców. Owoce przekrój wzdłuż na pół. W garnuszku podgrzej połowę śmietanki, ale nie gotuj jej. Na patelni upal cukier i kiedy zbrązowieje, dodaj powoli ciepłą śmietankę. Patelnię zdejmij z ognia – sos powinien trochę przestygnąć. Gdy będzie chłodniejszy, wlej drugą połowę śmietanki i całość dokładnie wymieszaj. Połówki obranego banana banany zanurzaj w karmelu i na wolniutkim ogniu pod przykryciem gotuj przez ok. 10 min. Owoce podawaj gorące z bitą śmietaną lub lodami czekoladowo-waniliowymi.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na deser

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:15
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 4 banany
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 125 g cukru