Biszkoptowa szarlotka

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ciasto: utrzyj cukier z dwoma jajkami. Trzecie jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko odłóż na bok, a żółtko dodaj do jajek z cukrem i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj sól oraz śmietankę i ponownie wymieszaj.

W garnku rozpuść margarynę. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do ciasta. Blachę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę ciasta i piecz przez 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°.

W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj je na grubej tarce i duś na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem.

Białkiem, które pozostało posmaruj wyjęte z piekarnika ciasto. Wyłóż na nie przygotowane jabłka. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 - 20 min.



Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na szarlotkę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 03:00
ilość porcji: 10
autor: Tesco


Składniki:
ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g margaryny do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól

nadzienie jabłkowe: