Bitki z ligawy wołowej w sosie z suszonych grzybów

Sposób przyrządzania:

Grzyby mocz w wodzie przez 30 min. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz mąką i pieprzem. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Wodę zachowaj. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, dodaj grzyby, czosnek i cebulę. Następnie całość podlej bulionem i wodą z grzybów. Duś pod przykryciem przez 45 min. Pieczarki przekrój na pół. Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki. W reszcie wody z grzybów rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dodaj do niej koncentrat pomidorowy i razem z podsmażonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawę przypraw i zagotuj.

Proponujemy podawać z kluskami śląskimi.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na bitki

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g ligawy wołowej
  • 10 g grzybów suszonych
  • 200 g średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Oferta promocyjna