Bitki ze schabu

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy z nich rozbij lekko młotkiem z obu stron. Aby sok z mięsa nie pryskał, wsadź je do woreczka. Rozbite kawałki posyp solą i pieprzem z obu stron oraz natrzyj roztartym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odłóż na ok. 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i przesmaż bitki na wolnym ogniu po ok. 6 min z każdej stron. Następnie zalej wszystkie wodą i gotuj przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj listek laurowy i duś dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. do momentu aż mięso będzie miękkie, delikatne, a tłuszcz oddzieli się od mięsa, tworząc sos.
Gotowe bitki podawaj z ziemniakami, ryżem lub samą sałatą.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na bitki

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:15
ilość porcji: 2
autor: Tesco


Składniki: