Boeuf Strogonow

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz i oczyść z błon, a następnie pokrój w paski o długości ok. 1,5 cm. Paski mięsa włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Tak przygotowane mięso od razu obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie przełóż do rondla.

Cebulę obierz i pokrój w krążki, a pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Następnie podsmaż warzywa na oleju, który został ze smażenia mięsa, przez ok. 5 min. Do rondla z mięsem dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, koncentrat pomidorowy i ½ szklanki rosołu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 30 min. Przed podaniem dodaj śmietanę, szczyptę ostrej papryki i chwilę podgrzewaj całość.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na boeuf Strogonow

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:50
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • ½ kg polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ szklanki rosołu (może być instant)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka

Oferta promocyjna