Bogracz

Sposób przyrządzania:

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień. Połącz cebulę z mięsem.

Dodaj kminek, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w paski paprykę oraz obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Przypraw do smaku. Dolej pół szklanki wody. Duś wszystko przez ok. 1 godz., aż mięso będzie miękkie, systematycznie dolewając wody.

Przygotuj zacierkę: mąkę wymieszaj z jajkiem i solą. Wyrób gładkie ciasto, rwij palcami małe kawałeczki i gotuj oddzielnie w garnku z gorącą wodą, aż kluski wypłyną.

Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do gulaszu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez 30 min, co jakiś czas mieszając i dolewając wodę. Na koniec dodaj do gulaszu ugotowane wcześniej kluski.




Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na gulasz

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:40
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g wołowego mięsa gulaszowego
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów
  • 100 g smalcu
  • 2 papryki czerwone
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 szklanki wody
  • przyprawy: przyprawa do gulaszu

Zacierka: