Brokułowa zupa - krem

Sposób przyrządzania:

Brokuła dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę oraz nóżki z kurczaka. Wszystko zalewamy wodą, tak, żeby przykryła składniki, dodajemy płaską łyżeczkę soli. Gotujemy aż do miękkości wszystkich składników.

Następnie wyciągamy nóżki z zupy, do wywaru dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, posypujemy z wierzchu odrobiną drobno startego sera żółtego. Smacznego!


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:30
ilość porcji: 1
autor: Margo


Składniki:
  • 0,5 kg brokułów
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 1 serek topiony
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 opakowanie drobnego groszku ptysiowego