Brokuły po cygańsku

Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos: pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj drobno. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj masło, pieczarki i jeszcze chwilę smaż przez 3 min. Warzywa na patelni posól, dodaj do nich pomidory, skrop winem i podduś ok. 10 min. Na koniec wrzuć czosnek, pieprz i duś kolejne 10 min.

Zagotuj wodę na brokuły. Dodaj do niej sól, sok z cytryny, listek laurowy i szałwię. Różyczki brokuła poodcinaj i włóż do wrzątku. Gotuj ok. 8–10 min. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, posiekaj i wymieszaj z natką pietruszki. Brokuły odcedź i ułóż na półmisku, następnie polej sosem, posyp natką z jajkami. Podawaj jako przystawkę lub danie główne z ryżem.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na brokuły

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:35
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • ok. 500 g brokuła
  • 150 g cebuli
  • 200 g twardych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szałwii suszonej
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz