Bułeczki panini z masłem czosnkowym

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, sól, olej i na końcu mąkę. Delikatnie zagnieść ciasto w miseczce, a następnie zostawić na chwilę (5–15 min) w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ja lekko podgrzewam piekarnik i tam wstawiam miseczkę z ciastem.
Następnie ponownie ugniatamy ciasto – jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką i formujemy bułeczki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do nagrzanego do 220° piekarnika na 12–15 minut. Wyciągamy, jak się przyrumienią.

Podczas gdy bułeczki rosną w piekarniku, przygotowujemy masełko: wyciskamy ząbek czosnku, siekamy świeże oregano, dodajemy soli do smaku i wszystko mieszamy z prawdziwym miękkim masełkiem.

Ciepłe bułeczki przekrawamy i smarujemy masełkiem.


Magazyn Kulinarium - Grill

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:25
ilość porcji: 1
autor: Mima


Składniki:
Bułeczki:
Masełko czosnkowe:

  • pół kostki masła
  • ząbek czosnku
  • kilka listków świeżego oregano lub bazylia
  • sól do smaku