Cannelloni z mięsem mielonym

Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmaż wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je na patelni drewnianą łyżką. Całość smaż ok. 10 min. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego (nie jest on obowiązkowy). 1/3 gotowego sosu odlej – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu wymieszaj z mięsem.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż je ok. 20 minut. Dodaj jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze wymieszaj i jeszcze chwilkę razem podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz przestudź.

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj mięsnym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem polej potrawę odłożonym sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

cannelloni z mięsem

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:20
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • ok. 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • szczypta suszonej bazylii i oregano lub po 5 listków świeżych ziół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • przyprawy: sól i pieprz

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 180 g startego żółtego sera goudy
  • 180 g sera parmezan lub mozzarelli
  • przyprawy: sól i pieprz

Oferta promocyjna



Jak złożyć serwetkę w serduszko?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »