Cannelloni ze szpinakiem i mięsem

Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: szpinak dobrze umyj i przesmaż go mokrego na rozgrzanej oliwie. Poczekaj aż woda wyparuje, a szpinak zmniejszy swą objętość, następnie kilkakrotnie skrop cytryną. Mięso dopraw solą oraz pieprzem, dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Wszystko razem wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka i smaż na maśle do momentu zeszklenia. Następnie dodaj przecier pomidorowy, resztę czosnku oraz mięso ze szpinakiem. Wszystko razem mieszaj i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie przestudź. Zamiast świeżego szpinaku możesz także użyć mrożonego (ok. 250 g).

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj wystudzonym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Jeśli zostanie Ci trochę sosu beszamelowego i szpinaku z przygotowanej potrawy, wymieszaj je razem i polej takim gotowym sosem cannelloni tuż przed podaniem.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

cannelloni ze szpinakiem

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 800 g świeżego szpinaku
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 180 g startego żółtego sera goudy
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak złożyć serwetkę w serduszko?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »