Cepeliny z farszem mięsnym


Sposób przyrządzania:

1 Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Resztę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.

2 Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.

3 Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy.

4 Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę wielkości mandarynki.

5 Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.

Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na cepeliny

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
Ciasto:

Farsz mięsny:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Cepeliny, zwane również kartaczami, to danie wspólne dla kuchni litewskiej i polskiej kresowej. Zwane cepelinami, gdyż naszym przodkom wrzecionowate kluchy przypominały kształtem sterowce konstruowane niegdyś przez hrabiego Zeppelina. Najpopularniejszym mięsnym nadzieniem do cepelinów była kiedyś baranina, dziś wypierana przez farsz wieprzowy.