Chinkali

Sposób przyrządzania:

Przygotuj nadzienie: mięso pokrój w drobną kostkę, cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie wymieszaj ja z mięsem, dodaj sól, kminek, pieprz czarny i czerwony, kolendrę i pietruszkę. Na końcu dolej szklankę wody i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj gorącą wodę i zagnieć na jednolite puszyste ciasto. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek (jak do pierogów). Wytnij w cieście kółka większe niż średnica szklanki (np. szerokim kubkiem), następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie placuszki i nałóż do środka po łyżeczce farszu. Chwyć wszystkie krawędzie placka, skręcając je na górze, tak aby tworzyły sakiewkę.

Placki odkładaj na posypany mąką blat. Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj chinkali ok. 15 min. W środku sakiewki wytworzy się rosół, przed jedzeniem nagryź lekko chinkali, spij rosół ze środka, zjedz nadzienie z ciastem, a górną końcówkę odłóż i nie jedz jej.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

kuchnia gruzińska

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:30
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
Ciasto:


Nadzienie:

  • ok. 500 g wołowiny
  • ok. 500 g wieprzowy
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki kolendry świeżej lub w ziarenkach
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 szkl. wody
  • przyprawy: sól

Oferta promocyjna