Ciasteczka wielkanocne

Sposób przyrządzania:

1 Mąkę posiekaj z masłem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtko i cukier puder. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię i schowaj na 30 min. do lodówki.

2 Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wytnij nożem owale i główki baranków. Usuń nadmiar ciasta i przełóż papier z wyciętymi ciastkami na blachę do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10–12 min. Upieczone na złoto ciasteczka wyciągnij z piekarnika i wystudź.

3 Rozgrzej lukier wg przepisu na opakowaniu i przelej do małego naczynia. Drugą miskę napełnij gorącą wodą i wstaw do niej naczynie z lukrem. Przy pomocy pędzla kuchennego polukruj na biało połowę owalnych ciasteczek i czuprynki na główkach baranków. Następnie wymieszaj pozostały lukier z kurkumą i polukruj na żółto pozostałe ciasteczka.

4 Rozwałkuj odrobinę masy cukrowej i wytnij trójkątne dzioby. Ciemnym pisakiem cukrowym dorysuj szczegóły na ciasteczkach. Resztą lukru przyklej kurczakom dzioby, a barankom głowy.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na ciasteczka

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:30
chłodzenie ciasta: 00:30
ilość porcji: 12
autor: Tesco


Składniki:
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 czubata szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • 1 op. białego lukru
  • ciemny pisak cukrowy (lub polewa czekoladowa)
  • kawałek pomarańczowej masy plastycznej cukrowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Jak zrobić lukier?



zobacz poradę »

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »