Deser z galaretką

Sposób przyrządzania:

Owoce umyj, w miarę potrzeby obierz ze skórki, podziel na mniejsze części. Owoce podziel na 3 części według kolorów.

Na dno wysokiego naczynia ułóż pierwszą część owoców. Przygotuj jedną galaretkę (najlepiej w kolorze owoców ułożonych na dnie naczynia) według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudź galaretkę i kiedy będzie letnia zalej owoce, tak aby powyżej zostało miejsce na kolejne dwie warstwy. Pozostaw do zastygnięcia.

Analogicznie wykonaj te same czynności na zastygniętych warstwach galaretki w innych kolorach, dzięki czemu powstanie trójkolorowy deser.

Po zastygnięciu ostatniej warstwy udekoruj deser bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami.

Możesz wykorzystać inne owoce, także te z puszki (pamiętaj, żeby je dobrze odsączyć z zalewy). Nie dodawaj do deseru kiwi, bo galaretka nie stężeje.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na deser

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 04:00
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 3 smaki galaretki owocowej (brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa)
  • 200 g mandarynek
  • 200 g brzoskwiń
  • 300 g truskawek
  • 200 g malin
  • 300 g bananów
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • bita śmietana do dekoracji