Domowe krakersy

Sposób przyrządzania:

Wsyp do miski mąkę, sól, sodę i sezam. W garnuszku roztop masło z miodem i dodaj do miski z suchymi składnikami. Nie zgniataj, ani nie mieszaj całości zbyt długo. Połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm.

Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 36 krakersów.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na krakersy

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:25
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 3 szklanki mąki razowej pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła
  • ½ szklanki sezamu
  • ¼ szklanki miodu

Oferta promocyjna