Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Bułeczki drożdżowe opiekane na maśle dekorowane dżemem jabłkowym

Składniki

    • 10 szt. bułeczek drożdżowych
    • 1/4 pomarańczy
    • 0,2 l mleka
    • 2 jaja
    • 40 g cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 50 g masła
    • 200 g dżemu jabłkowego
    • 40 g cukru pudru
Bułeczki drożdżowe opiekane na maśle dekorowane dżemem jabłkowym

Sposób przygotowania

W rondelku zagrzej mleko z cukrem i cynamonem. Obierz skórkę z pomarańczy i dodaj do ciepłego mleka, aby przeszło cytrusowym aromatem. W miseczce roztrzep jajka na lekko puszystą masę. Na patelni rozgrzej powoli masło, aby się nie spaliło. Bułeczkę drożdżową zanurz w ciepłym mleku, odsącz i przełóż do miski z jajkiem. Dokładnie obtocz i od razu włóż na rozgrzane na patelni masła.

Smaż bułeczki partiami. Jak tylko się zrumienią z jednej strony, przewróć i dopiecz w piekarniku w temperaturze 170°. Zrumienione bułeczki przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami pomarańczy. Na wierzch nałóż dżem jabłkowy i całość posyp jeszcze cukrem pudrem.