Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Mus z jabłek i dyni

Składniki

    • 2 kg jabłek
    • 1 kg dyni
    • 100 ml soku pomarańczowego
    • 300 g cukru
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • ziarenka z 1 laski wanilii
Mus z jabłek i dyni

Sposób przygotowania

Dynię wypestkuj i wstaw na godzinę do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po upieczeniu wyciągnij miąższ ze skórki, odrzucając przypieczone części. Zmiksuj dyniowy miąższ w blenderze.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Wrzuć do garnka, dodaj cukier i sok pomarańczowy. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodaj zmiksowaną dynię i przyprawy. Gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Zmiksuj całość, jeszcze raz zagotuj i przełóż do wyparzonych słoiczków.