Fasolka po bretońsku

Sposób przyrządzania:

Fasolę umyj i namocz na noc w zimnej wodzie (wody w garnku powinno być dwa razy więcej niż fasoli). Gdy fasola zmięknie, dodaj wędzony boczek, liść laurowy i gotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła. Posól do smaku. Możesz dolać wodę, jeśli jest jej za mało (podczas gotowania woda powinna przykrywać fasolę). Ugotowaną fasolę podgrzewaj na ogniu, aby odparować nadmiar wody (do połowy objętości garnka). 

Obierz i pokrój w małą kostkę marchew, pietruszkę i selera. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj warzywa, wymieszaj i duś, aż lekko zmiękną. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do warzyw i podsmażaj, aż kiełbasa nabierze aromatu. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze przez klika minut. Dolej ok. 100 ml wody, aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodaj fasolę i przypraw całość solą, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz cząbrem górskim, który ułatwi trawienie fasoli. Koniecznie dodaj łyżeczkę cukru do smaku i równowagi. Tak przyprawioną fasolkę gotuj na małym ogniu przez 30 min. Przed podaniem dodaj masło i świeżo ciętą natkę pietruszki.



Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

fasolka po bretońsku

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
namaczanie fasoli : 12:00
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g fasola Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g wędzonego boczku surowego
  • 150 g kiełbasy wieprzowej (polecamy śląską lub podwawelską)
  • 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
  • 500 g krojonych pomidorów bez skórki w puszce   
  • 1/2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 15 g masła
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy