Flaki po warszawsku

Sposób przyrządzania:

Flaki zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia, następnie odcedź. Umyj kości wieprzowe lub wołowe. Włóż je do rondla razem z nieobraną cebulą. Pokrój dowolnie 1 porcję włoszczyzny (bez kapusty), przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj ok. 1 godz. na niewielkim ogniu. Ugotowany wywar przecedź i włóż do niego obgotowane flaki, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez ok. 3 godz.

Drugą porcję włoszczyzny obierz i pokrój w słupki. Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Wszystko podsmaż na stopionym maśle (1 łyżka) przez 2–3 minuty. Skrop 3 łyżkami wywaru z flaków i duś na niewielkim ogniu jeszcze ok. 2 min. Posyp mąką i przesmaż 3 min. Do wywaru z flaków dodaj podsmażoną włoszczyznę z cebulą. Całość przypraw solą i pieprzem, dodaj majeranek i gotuj jeszcze ok. 15 min na średnim ogniu. Flaki podawaj gorące z dodatkiem pieczywa.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na flaki

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 04:30
ilość porcji: 6
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 kg flaków wieprzowych lub wołowych
  • 500 g kości wieprzowych
  • 2 włoszczyzny bez kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 2 łyżki majeranku
  • przyprawy: sól, pieprz

Oferta promocyjna