Gołąbki z czerwonej kapusty

Sposób przyrządzania:

Kapustę umyj i obierz z zewnętrznych liści. Przekrój i wytnij głąb. Duży garnek wypełnij do 3/4 wysokości wodą, dolej ocet i zagotuj. Do gotującej się wody włóż kapustę i gotuj przez 5 min. Następnie przełóż kapustę do miski z zimną wodą i ściągnij ostrożnie podgotowane liście. Resztę kapusty włóż z powrotem do gotującej się wody z octem. Czynności powtarzaj aż do „rozebrania” całej kapusty. W podgotowanych liściach zetnij na płasko zgrubiałe części głąba.

Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Pieczarki i marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce, a następnie przesmaż na oliwie i połącz z kaszą.

Ogórki kiszone drobno pokrój. Kiedy kasza przestygnie, dodaj do niej jajko, musztardę i pokrojone ogórki. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym imbirem. Dobrze wymieszaj.

Na liściu kapusty połóż przy nasadzie 2 łyżki farszu. Zwijając kapustę w rulon, brzegi zawijaj do środka. Tak przygotowane gołąbki układaj w garnku ciasno jeden przy drugim. Następnie przykryj pozostałymi liśćmi kapusty i zalej wodą. Posól i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godz. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na gołąbki

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:40
ilość porcji: 10
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 20 ml octu jabłkowego
  • przyprawy: sól, pieprz, zmielony imbir

Oferta promocyjna



Jak zrobić musztardę?



zobacz poradę »

Jak zrobić ocet jabłkowy?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »