Indyk pieczony w całości nadziewany farszem z kurczaka

Sposób przyrządzania:

Dokładnie umytego indyka natrzyj solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso odłóż w chłodne miejsce na ok. 4 godz.

Następnie przygotuj farsz. Pokrojone w drobną kostkę cebule podsmaż na patelni. Dokładnie zmiel umyte i osuszone piersi kurczaka, namoczone w mleku czerstwe bułki i podsmażoną cebulkę. Do masy dodaj 3 żółtka z jajek, przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wyrabiaj, aż otrzymasz jednolitą masę.

Przyprawionego wcześniej indyka wypełnij farszem. Następnie umieść go w głębokiej brytfance, delikatnie skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 3 godz. Pod koniec pieczenia ściągnij z indyka folię, aby zarumieniła się skórka. W trakcie pieczenia warto polewać indyka wytworzonym sosem.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na indyka

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 04:00
marynowanie: 04:00
ilość porcji:
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 indyk
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 jaja
  • 2 duże cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • ½ szklanki mleka
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »