Jabłecznik tatin

Sposób przyrządzania:

Formę do pieczenia (okrągłą o średnicy ok. 24 cm) posmaruj cienką warstwą masła (ok. 1 łyżką), wyłóż papierem do pieczenia. Papier również nasmaruj masłem.

Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Masło pokrój w małą kostkę. Jabłka ułóż ciasno na dnie formy, posyp z wierzchu kilkoma łyżkami cukru i pokrojonym masłem. Ułóż kolejną warstwę z jabłek, posyp cukrem i masłem, a potem kolejną aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, że jabłka muszą być ułożone ciasno obok siebie. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 30–40 min. W trakcie pieczenia wytworzy się dużo syropu z jabłek, dlatego w trakcie pieczenia odlej go odrobinę i piecz dalej.

Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj składniki w palcach na wiórki. Następnie dodaj cukier, sól, jajko i wymieszaj łyżką. Zagniataj na gładką masę. Z ciasta zrób kulę i zawiń w folię, po czym schowaj do lodówki na ok. 30 min (wyjmij w momencie, kiedy jabłka się upieką). Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na dość cienki placek, nieco większy od średnicy formy. Z ciasta wytnij równe koło o średnicy formy i nakryj nim z wierzchu gorące jabłka. Ciasto przed pieczeniem możesz posmarować rozbełtanym jajkiem. Piecz przez kolejne 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij, przestudź, odwróć do góry dnem, przełóż na duży talerz i pokrój na porcje. Podawaj ciepłe z lodami i czekoladą. Jabłecznik możesz podawać także na zimno.

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę połam i włóż do małego naczynia żaroodpornego (kokilki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na około 2-3 min. Czekoladę rozmieszaj łyżką, a następnie polej nią kawałki ciasta oraz porcje lodów.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

jabłecznik

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:40
ilość porcji: 8
autor: Tesco


Składniki:
Ciasto:

  • 200 g pszennej mąki
  • ok. 100 g twardego masła
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek champion
  • 30 g twardego masła
  • 50 g cukru
  • 15 ml soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (do roztopienia)
  • kila gałek lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 2 łyżki masła do smarowania formy
  • ewentualnie 1 jajko do posmarowania ciasta

Oferta promocyjna



Jak zrobić polewę czekoladową?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »