Jaja w galarecie

Sposób przyrządzania:

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Kostkę rosołową (lub wywar z mięsa) rozpuść w gorącej wodzie i rozprowadź w niej napęczniałą żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę podgrzej na wolnym ogniu, stale mieszając.

Dno i boki, np. plastikowego naczynia oblej stygnącą galaretką i ostudź. Następnie ułóż w środku wiosenny wzór z warzyw – połóż gałązki natki pietruszki (ogonkiem do góry) i włóż jajka. Odlej troszkę galaretki. Zalej naczynie pozostałą stygnącą galaretką. Do boków naczynia przyklej szczypiorek lub inne zioła. Pozostaw do zastygnięcia. Gdy wierzch będzie tężeć, posyp go marchewką i groszkiem. Następnie ponownie zalej resztką galaretki. Gdyby odlana cześć galaretki stężała w międzyczasie, podgrzej ją do ponownego rozpuszczenia. Galaretkę w plastikowym naczyniu włóż do lodówki, aby dobrze zastygła. Przed podaniem opakowanie z galaretką zanurz na sekundę w gorącej wodzie – wtedy łatwiej odejdzie – następnie ułóż galaretę na półmisku i dodatkowo udekoruj.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

jaja w galarecie

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 l rosołu
  • 6 jaj
  • 3 łyżki żelatyny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 słoiczek marchewki z groszkiem z zalewy


Oferta promocyjna



Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »