Kaczka po poznańsku


Sposób przyrządzania:

1 Czosnek rozcieramy z solą.

2 Dokładnie nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku solą z czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

3 Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki, nadziewamy nimi kaczkę. Spinamy tuszkę wykałaczkami.

4 Wkładamy ptaka do brytfanki biustem do góry, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy do miękkości i zrumienienia, licząc po 20 min na każde 500 g kaczki.

5 Podlewamy kilka razy powstałym w brytfance sosem. Podajemy z gotowanymi na parze drożdżowymi pyzami i duszoną modrą kapustą.

Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na kaczkę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
  • świeża kaczka
  • 4 winne jabłka (szara reneta, ligol)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól