Kaczka w pomarańczach

Sposób przyrządzania:

1 Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, smarujemy miękkim masłem. Jedną pomarańczę dokładnie szorujemy, obieramy skórkę tak, by nie miała białych części. Wkładamy obraną skórkę do wnętrza kaczki. Kaczkę wkładamy do brytfanki, którą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy do miękkości (należy liczyć 25 minut na każde 500 g mięsa).

2 Po godzinie polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Pod koniec pieczenia do rondelka wsypujemy cukier, lekko skrapiamy wodą i stawiamy na ogniu. Gdy cukier się rozpuści i lekko zrumieni, wlewamy 100 ml wody, trzymamy kilka minut na małym ogniu, dodając pod koniec sok z cytryny, aż utworzy się syrop.

3 Upieczoną kaczkę dzielimy na kawałki, układamy na półmisku, wokół układamy plastry pozostałych, wcześniej obranych pomarańczy. Wstawiamy do ciepłego piekarnika.

4 Sos z brytfanki przelewamy do innego naczynia, odtłuszczamy, rozprowadzamy w nim mąkę ziemniaczaną i galaretkę porzeczkową, całość łączymy, mieszając.

5 Brytfankę stawiamy na ogniu, wlewamy wino i zagotowujemy, zdrapując pozostałości ze ścianek, częściowo odparowujemy. Wlewamy do tego sos spod kaczki, dodajemy syrop, wszystko zagotowujemy.

6 Przelewamy sos do sosjerki, podajemy wraz z kaczką i pomarańczami na półmisku.

Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na kaczkę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
  • ​1 kaczka (około 2 kg)
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżeczek cukru
  • 100 ml wody
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej. O ile filety z kaczych piersi są we Francji przyrządzane tak, by mięso pozostało różowe w środku, to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie, by cudownie miękkie mięso niemal samo odchodziło od kości.