Kaczka w winie z jabłkami

Sposób przyrządzania:

1 Oczyszczoną kaczkę nacieramy z zewnątrz i wewnątrz sola oraz pieprzem.

2 Przekładamy do brytfanki nasmarowanej oliwą, wlewamy wino, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

3 Kaczkę wyjmujemy z brytfanki, odstawiamy w ciepłe miejsce, a sos spod pieczenia zlewamy i odtłuszczamy, jeśli jest go dużo, redukujemy go na patelni.

4 Do brytfanki wkładamy pokrojone w ćwiartki jabłka, całość skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy wiórkami masła i podlewamy brandy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

5 Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy bez przykrycia przez 10 minut.

6 Kaczkę kroimy na porcje, układamy na pieczonych jabłkach i polewamy sosem (lub serwujemy go osobno w sosjerce), podajemy.

Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na kaczkę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
  • 1 kaczka około 2,5 kg
  • 1 butelka (750 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Jabłka:

  • 500 g jabłek do pieczenia
  • 50 ml brandy
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól