Karczek duszony w kapuście kiszonej z cebulą

Sposób przyrządzania:

Umyte, wytarte ręcznikiem papierowym mięso natrzeć solą. Przygotować marynatę: zmiażdżony czosnek (najlepiej z odrobiną soli), połączyć z drobno zmielonym pieprzem, papryką, miodem, sosem sojowym i musztardą. Dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą mięso ze wszystkich stron, odstawić na minimum 30 min. Cebulę pokroić w pół talarki kapustę kiszoną rozdrobnić jak do bigosu. W brytfannie, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć ze wszystkich stron oczyszczony z marynaty karczek. Odstawić.

Do naczynia dodać cebulę, zalać marynatą, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Dusić ok. 1godz. Włożyć poszatkowaną kapustę kiszoną, dokładnie wymieszać z cebulą i tłuszczem. Dusić jeszcze 1 godz. Po wystygnięciu, pokroić mięso na plastry, ułożyć na głębokim półmisku. Wokół karczku ułożyć duszoną cebulę z kapustą. Całość polać powstałym sosem. Idealne do gotowanych ziemniaczków i wielkanocnej ćwikły.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:30
ilość porcji:
autor: Andyp


Składniki:
  • karczek wieprzowy bez kości (ok.2 kg)
  • 1 cebula
  • 4 duże szt.,
  • kapusta kiszona - 0,5 kg

Marynata:

  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 50 ml oleju