Karkówka w piwie

Sposób przyrządzania:

Marchew i seler starkować na tarce z grubymi oczkami, cebulę pokroić w półtalarki. Karkówkę pokroić na plastry, potłuc tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron i obsmażyć na patelni obustronnie. Dodać cebulę i delikatnie ją podsmażyć. Do karkówki wlać piwo i dusić na małym ogniu 20 min. Następnie dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem kolejne 10 - 15 min. W zależności od potrzeb można dodać trochę wody lub zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej w pół szklanki wody. Podawać z gotowanym ryżem.


Magazyn Kulinarium - Grill

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
ilość porcji: 1
autor: wojtalam


Składniki:
  • 0,8 kg karkówki
  • 2 machewki
  • 0,5 selera
  • 1 cebuli
  • 0,5 l piwa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia