Karp pieczony

Sposób przyrządzania:

Karpia umyj, spraw, przytnij ogon, opłucz i posól. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Włóż cebulę oraz gałązki pietruszki do środka ryby, a resztą cebuli dokładnie obłóż rybę i zawiń ją w folię. Włóż na noc do lodówki.

Następnego dnia usuń cebulę z karpia. Posmaruj wierzch i wnętrze ryby masłem i posiekanym czosnkiem. Włóż rybę do żaroodpornego naczynia i owiń ją folią do pieczenia. Piecz przez ok. 1 godz. w temp. 180°. Możesz udekorować ziarenkami kolorowego pieprzu.


Czytaj wpis na blogu Krysia od kuchni


kategoria:

przepis na karpia

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:10
marynowanie: 12:00
ilość porcji:
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 karp (ok. 1 kg)
  • 4 cebule
  • 2 spore łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • przyprawy: sól