Karp po polsku gotowany w piwie

Sposób przyrządzania:

1 Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem.

2 Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.

3 Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10–15 minut.

4 Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.

Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na karpia

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
  • 1 karp
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Kuchnia staropolska słynęła z doskonałego przyrządzania ryb słodkowodnych, co przyznawali nawet tak wymagający cudzoziemcy jak odwiedzający Rzeczpospolitą Obojga Narodów Francuzi. Do naszych czasów przetrwały liczne stawy rybne założone w średniowieczu, jak te w okolicach Zatora w dawnym Księstwie Oświęcimsko-Zatorskim.
Poniższy przepis liczy sobie kilkaset lat i kiedyś był wykorzystywany nie tylko w Wigilię.