Kartoflanka

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki, marchew, por, seler, cebulę umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. W głębokiej patelni stop masło i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, oprócz cebuli. Smaż przez ok. 5 min na dość mocno rozgrzanej patelni, stale mieszając. Zalej gorącą wodą, posól. Gotuj przez ok. 15 min. Następnie przestudź i zmiksuj wywar lub przetrzyj go przez sito. Zupę przelej do garnka, podgrzej, dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i przesmaż na wolnym ogniu wraz z pokrojoną cebulką. Zupę przelej do misek, posyp podsmażoną cebulką z boczkiem i udekoruj pietruszką.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

kartoflanka

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:50
ilość porcji:
autor: Tesco


Składniki:
  • ​100 g boczku tłustego wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • ok. 1,5 l wody
  • przyprawy: sól, pieprz

Oferta promocyjna