Kawa latte macchiato

Sposób przyrządzania:

Przygotuj espresso: 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°.

Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Przelej mleko do shakera i potrząsaj nim, aż powstanie pianka.

Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki.
Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.

Napój podawaj ze słomką lub długą łyżeczką.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na kawe latte

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:10
ilość porcji: 1
autor: Tesco


Składniki:
  • 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy (ok. 1 i ½ łyżeczki)
  • 1 szklanka mleka
  • 25 ml wody
  • cukier lub syrop