Klasyczna sałatka ziemniaczana

Sposób przyrządzania:

1 Gotujemy ziemniaki w mundurkach, jeszcze gorące obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski.

2 Olej, ocet i musztardę mieszamy trzepaczką, następnie dodajemy ciepły bulion lub wodę do otrzymania konsystencji gęstego sosu. Otrzymanym sosem natychmiast zalewamy ziemniaki, dodajemy drobno posiekaną cebulę, delikatnie mieszamy.

3 Odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dobrze schłodzone.

Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

sałatka ziemniaczana

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:

W krajach niemieckojęzycznych obowiązkowy dodatek do sznycli po wiedeńsku, idealnie pasujący do schabowego, będącego przecież kuzynem wspomnianego sznycla. Musztarda niemiecka czasem nosi też handlową nazwę „musztardy bawarskiej”, a ma być ciemna i słodkawa.