Klopsiki wiedeńskie

Sposób przyrządzania:

Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops.

Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem.

Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu.

Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:30
ilość porcji: 1
autor: kasia78


Składniki:
  • twardawa bułka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 150 g wątróbki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 g tłustego boczku w plasterkach
  • 1/4 l rosołu wołowego z kostki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/8 l śmietany