Kremowa zupa z dyni

Sposób przyrządzania:

1 W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek, szklimy.

2 Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.

3 Zalewamy bulionem jarzynowym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.

4 Miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5 Wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.

Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

zupa z dyni

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 6
autor:


Składniki:

Zupa będzie lepsza, jeśli w domu własnoręcznie przygotujemy do niej bazę: jarzynowy bulion. Wystarczy gotować na wolnym ogniu przez godzinę dwie porcje rosołowej włoszczyzny z listkiem laurowym, szczyptą tymianku, zielem angielskim, kilkunastoma ziarenkami czarnego pieprzu i szczyptą soli do smaku.