Królik pieczony w białym winie i ziołach

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj i podziel na porcje. Posyp bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Na końcu zalej je winem, przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na 24 godz. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie przełóż go na talerzyk. Królika lekko odsącz z marynaty i obsmaż na tej samej patelni co boczek, dolewając jeszcze oleju. Odłóż na talerz, obok królika. Cebulę pokrój w krążki i zrumień ją na tym samym tłuszczu co mięso.

Do brytfanki włóż mięso królika, obsyp podsmażonym boczkiem, obłóż cebulą i zalej marynatą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryj całość folią aluminiową i piecz ok. 50 min w temp. 210°. Przed końcem pieczenia odkryj folię i podpiecz królika na złoto. Podawaj z ziemniakami lub ryżem oraz sałatkami.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na królika

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
marynowanie królika: 24:00
ilość porcji:
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 kg mięsa z królika
  • po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
  • 1 listek laurowy
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 6 łyżek oleju
  • 4 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »