Kruche ciasto z jabłkami i bezą


Sposób przyrządzania:

1 Mąkę z cukrem, solą i masłem wykładamy na stolnicę, siekamy razem, a potem rozcieramy palcami na kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze ugniatamy dłońmi, następnie lekko podpiekamy w piekarniku.

2 Przygotowujemy masę: w misce ucieramy żółtka z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy, potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy.

3 Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C do momentu ścięcia się masy (ok. 1 godziny).

4 Na upieczony placek wykładamy pianę dobrze ubitą z cukrem i podpiekamy jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia bezy.

5 Studzimy w formie, kroimy na kawałki, podajemy.

kategoria:

ciasto z jabłkami

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 10
autor:


Składniki:
Ciasto:

Masa:
  • 1½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 5 szklanek obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
  • szczypta soli
  • cynamon wedle uznania

Beza:
  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru

Najlepiej użyć winnych, lekko kwaskowych jabłek, na przykład odmiany elstar. W ten sam sposób można przygotować placek z innymi owocami, jeśli jednak są one bardzo soczyste, jak np. truskawki, należy posypać je łyżką mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar soku, a następnie łączyć je z masą.