Lazania klasyczna

Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej odrobinę mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj sos bolognese: cebulę, czosnek, seler i marchewkę obierz, drobno posiekaj. Surowy boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z warzywami. Szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw. Wszystkie składniki razem chwilę smaż, ciągle mieszając. Kolejno dodaj: wino, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy i oregano. Sos doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj ok. 2 godzin.

Sos pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, lazanii i cannelloni.

Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej masłem układaj kolejno: płaty makaronu, na nim cienką warstwę sosu bolognese, potem warstwę makaronu lazania, warstwę ciepłego sosu beszamelowego i znowu sos bolognese, i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos bolognese. Wierzch lazanii posyp serem parmezan lub poukładaj na nim plastry mozzarelli. Danie zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°. Podawaj gorące.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na lazanię

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 03:10
ilość porcji: 5
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g makaronu lazania

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
  • 1/2 mleka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 180 g startego sera goudy
  • 180 g sera parmezan lub mozzarelli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • przyprawy: sól i pieprz

Sos bolognese:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 50 g tłustego surowego boczku
  • 100 g surowej szynki
  • 100 g wątróbek drobiowych
  • 100 g mielonej wołowiny
  • 100 g mielonej wieprzowiny
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 g startego parmezanu lub mozzarelli do posypania wierzchu potrawy
  • przyprawy: sól, pieprz

Jak złożyć serwetkę w serduszko?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »