Łopatka wieprzowa z miodem i imbirem

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj. Miód wymieszaj z imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą natrzyj mięso. W brytfannie rozgrzej olej, włóż mięso i zrumień je z każdej strony.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 kawałki przypominające kształtem „łódeczki”. Tak pokrojoną cebulę dołóż do brytfanny. Wierzch pieczeni posmaruj masłem. Włóż brytfankę do piekarnika, piecz 30 min.

Pokrusz piernik, wymieszaj z bulionem i ostrożnie dodaj do pieczeni. Piecz jeszcze ok. 1 godz., podlewając powstałym sosem. Po upieczeniu wyjmij mięso. Sos przecedź. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu, zagotuj.

Gotową, pokrojoną w plastry aromatyczną łopatkę polecamy podawać z powstałym sosem i ziemniakami puree.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na łopatkę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 100 g piernika (bez glazury i czekolady)
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka imbiru
  • przyprawy: sól, pieprz