Makowiec - strucla makowa

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę lub do miski i w zrobione wgłębienie w mące wlej odczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy nie klei się do rąk. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 - 25 min (przykryj ciasto ściereczką).

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180° przez 50 min. Wyjmij ciasto.

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

Gdy ciasto ostygnie polukruj je i posyp orzechami.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na makowiec

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:30
pieczenie: 00:50
ilość porcji: 12
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 puszka z masą makową
  • do dekoracji: orzechy włoskie

ciasto:


lukier:
 
  • białko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Jak przygotować ciasto drożdżowe?



zobacz poradę »

Jak zawijać struclę?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »