Makówki (śląska potrawa wigilijna)

Sposób przyrządzania:

Do garnka wlać 0,5 litra zimnego mleka, dodać mak, bakalie oraz masło, wszystko gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło, gotować przez 15 min. Jeżeli masa makowa będzie za gęsta, dolać troszkę mleka (tak żeby masa nie była ani za rzadka ani za gęsta), na samym końcu dodać cukier do smaku oraz olejek migdałowy i cały czas mieszać. Do miski włożyć sucharki, wlać masę makową i znów sucharki, na przemian. Na samym końcu posypać wiórkami kokosowymi, czekać aż się makówki ostudzą i włożyć je do lodówki, bo zimniejsze są smaczniejsze. Smacznego!!


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 1
autor: klaudia67


Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 0,5 kg zmielonego maku
  • kostka masła
  • cukier do smaku
  • sucharki
  • olejek migdałowy
  • bakalie i wiórki kokosowe do posypania