Naleśnik z pieczarkami zapiekany z mozzarellą

Sposób przyrządzania:

Pieczarki (lub grzyby leśne) pokroić w półplasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, podczas smażenia dodać sól i doprawić pieprzem. Kiedy woda odparuje i pieczarki się lekko zrumienią, zdjąć z ognia i poczekać aż przestygną.

Jajka roztrzepać na gładką masę (z pianką), dodać mleko – ponownie wymieszać, dodać mąkę i wymieszać na gładką masę, na samym końcu dodać 2 łyżki oliwy do ciasta i ponownie wymieszać.

Szczypiorek drobno pokroić i dodać do ciasta, dołożyć podsmażone pieczarki bez oliwy. Składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną oliwy, z obydwu stron. Kiedy będą lekko złote, zdjąć z patelni.
Na połowie każdego naleśnika położyć plasterki mozzarelli (można dodatkowo posypać szczypiorkiem) i złożyć naleśnika na pół. Ponownie obsmażamy go z obydwu stron, aż do momentu, kiedy ser zacznie się topić. Można też wszystkie naleśniki jednocześnie zapiec w piecyku.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:20
ilość porcji: 1
autor: kkroliczek


Składniki:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 8 dużych pieczarek (lub grzyby leśne)
  • 30 dag sera mozzarella pokrojonego w plastry
  • 1 pęczek posiekanego szczypioru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku