Ogórki faszerowane

Sposób przyrządzania:

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż i usuwamy pestki. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy posiekane pieczarki i dusimy 5 min. Dodajemy suchy ryż, mieszamy przez 1 min i zalewamy winem z wodą.

Osobno zagotowujemy 100 ml wody, 300 ml wina i sok z cytryny. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, miód, kolendrę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min, dodajemy do farszu i mieszamy.
Na wierzchu układamy połówki ogórka wydrążonym miejscem do dołu i dusimy jeszcze ok. 15 min. Ogórki wyjmujemy, odcedzamy, lekko studzimy.

Farsz odparowujemy tak, by był gęsty i nadziewamy nim ogórki. Układamy je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, polewamy pozostałym z duszenia sosem. Zapiekamy w temp. 200°C przez 15–20 min.
Przed podaniem można posypać startym serem.


Magazyn Kulinarium - Grill

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:20
ilość porcji: 1
autor: dorotka psotka


Składniki:
  • 4 duże ogórki
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag ryżu
  • 5 dag masła
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 150 ml wody
  • 1 pęczek natki