Ogórki meksykańskie

Sposób przyrządzania:

Ogórki pokroić, posolić, przemieszać i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać wodę, posypać wszystko chilli i dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Dokładnie wymieszać.

Zalewa: olej, ocet i cukier wlać do garnka i zagotować. Gotującą zalewą zalać ogórki i dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin; co jakiś czas dokładnie wymieszać.

Następnego dnia poukładać ogórki w słoiczkach, zalać zalewą pozostałą w misce, zakręcić słoiczki i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 06:00
ilość porcji: 1
autor: Wercia


Składniki:
  • 5 kg ogórków zielonych (przekroić na pól lub na 4 części)
  • 4 łyżeczki chilli ostrej
  • 5 główek czosnku
  • 15 łyżek oleju
  • 4 łyżki soli
  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki octu