Owocowa sałatka z dressingiem z marakui

Sposób przyrządzania:

Melona, banana i brzoskwinię obierz i pokrój w ok. 2 cm kostkę. Mango obierz i odkrój miąższ od pestki. Pokrój w kawałki i dorzuć do reszty owoców. Przekrój marakuję, wyciągnij miąższ i przetrzyj przez sitko do małego szklanego naczynia. Dodaj miód i sok z pomarańczy. Zamieszaj. Energicznie mieszając, wlej bardzo powoli olej ryżowy. Mieszaj, aż sos będzie miał konsystencję emulsji. Do wymieszanego sosu wsyp posiekaną melisę. Pokrojone owoce poukładaj w małych salaterkach, polej gotowym dressingiem i od razu podawaj.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

sałatka owocowa

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:

  • 1/4 żółtego melona
  • 1 brzoskwinia lub nektarynka
  • 1 banan
  • 1 dojrzałe mango
Dressing:

  • 1 marakuja
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 1/2 łyżki miodu rzepakowego
  • 20 ml oleju ryżowego
  • 1 łyżka posiekanej melisy