Pasztet z królika podawany z sosem żurawinowym

Sposób przyrządzania:

Mięso z królika dokładnie opłucz i umieść w garnku. Obraną marchewkę i seler wrzuć do garnka z mięsem, wszystko zalej wodą i zagotuj. Wątróbkę, boczek oraz cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Czerstwe bułki namocz w mleku. Ugotowane mięso z królika oddziel od kości i ostudź.

Ostudzone mięso z królika, warzywa, cebulę podsmażoną z boczkiem i wątróbką trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia dodawaj namoczoną w mleku bułkę, jaja oraz przyprawy. Po zmieleniu całość dobrze wymieszaj. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż przygotowaną masę. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 min w temperaturze 180°. Żurawinę dokładnie wymieszaj z chrzanem. Gotowy pasztet podawaj wraz z wykonanym sosem.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na pasztet

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 03:30
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 4 skoki z królika (ok. 1 kg)
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 200 g boczku surowego
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • ½ małego selera
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • 1,5 l wody
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  •  tłuszcz do wysmarowania formy

Sos żurawinowy:

  • 1 żurawina w słoiku
  • 1 mały słoik chrzanu

Jak przygotować zajączka z serwetki?



zobacz poradę »
zobacz wszystkie porady »